【教學】食食下雞彈通知!一招簡單暫停所有 iOS 通知

手機遊戲越來越普及,傳說對決、王者榮耀等遊戲都有大批捧場客,PUBG 推出手機版之後,更令不少本身唔打機的人加入手遊大軍。可是很多手遊玩家都遇過「打打下機彈通知」的情況,窐住窐住唔夠爽之餘,更可能因此輸咗舖 Game。

有人以為直接打開 iOS 的「勿擾模式」(Do Not Disturb)就可以暫停通知彈出,事實上直接從「控制中心」打「勿擾模式」,只能夠在 iPhone 鎖定時關閉通知,用家打機時通知仍然會彈出。

如果想避免通知在打機途中彈出,用家要為先為「勿擾模式」進行設定,選擇「一律將來電與通知靜音」(Always),而非「只在裝置鎖定時靜音」(While iPhone is locked)。完成設定後,用家以後只需從「控制中心」打「勿擾模式」,通知就會停止彈出。P.S. 唔好話我唔提你,打完機記得熄返個「勿擾模式」,否則女朋友打俾你都聽唔到,到時就真係開「自爆模式」都冇用啊!

 

 

Facebook Comments
廣告