香蕉機 Nokia 8110 重出江湖!八舊水都唔駛就有 4G

電影《廿二世紀殺人網絡》中,飾演主角的奇諾李維斯用 Nokia 8110 作為通訊工具,與隊員對抗特工程式⋯ 電影第一集上映(1999年)至今已經十九幾年,片中出現的 Nokia 經典「香蕉機」8110 最近竟然推出復刻版本!

Nokia 於 MWC 2018 發表了經典手機 Nokia 8110 的復刻版本,雖然飛走了機頂天線,但保留滑蓋設計,並沿用蕉形外形,更加入黃色機身配色,更似一隻蕉!當然買家亦可以選購經典的黑色版本,方便扮奇諾李維斯。復刻版支援 4G LTE,亦可以作為 Wi-Fi 熱點使用,用嚟當 Wi-Fi 蛋用都得!

搭配二百萬像素鏡頭,都算「好過無」。內置 4 GB儲存空間,1500 mAh 電池,待機時間可達 25 日。而作業系統採用 KaiOS,能夠使用少部份 Android 應用程式,更預載 Facebook 程式,但未有支援 WhatsApp。復刻版將於 5 月在歐洲推出,定價為 79 歐元(約HK$760),但最重要的是預載了貪食蛇遊戲,已經值回票價。

 

Facebook Comments