三種勁老套旅行 IG 相!藝術家集合成精彩短片

「去旅行最緊要梗係影相放上 Instagram!」唔少人去旅行都喜歡拍照留倩影,再放到 IG 分享呃 Like,但唔少構圖已經「用到爛晒」⋯

1)影 Passport / 機票

識影一定係用本 Passport 夾住張機票影張相,用埋登機水牌、目的地顯示牌做背景就 Perfect 地一次滿足三個願望,老套還老套,記得最重要係遮住啲個人資料啊!

A post shared by MARTIN. L (@leeleemartin_h) on

A post shared by 朱祖旻 (@zuminjoo) on

2)拖住手仔去旅行

這種風格的攝影構圖可稱為《Follow Me To》,原本是俄羅斯攝影師 Murad Osmann 與他的女朋友 Nataly Zakharova 的一系列攝影作品,但其後這個風氣吹到世界各地。雖然係靚嘅,但當個個女朋友都爭住影同樣嘅嘢,令人不禁替被「拖行」的男朋友們感到無奈。

A post shared by MURAD OSMANN (@muradosmann) on

A post shared by MURAD OSMANN (@muradosmann) on

3托塔天王

去到異地見到啲咁醒神嘅建築物,真係忍唔住去托下佢架,就好似義大利嘅比薩斜塔,俾人扶咗咁多年,真係冇再繼續斜落去!

A post shared by 雷子嶢 Rex (@tzuyao_rex) on

當然,老X套嘅旅行 IG 相又點只以上三種,美國一個名為 Oliver 的攝影師最近製作了一條影片,將一大堆老套旅行 IG 相集合,再加入 Hyperlapse 效果。正所謂「負負得正」,集百家之大成之後,影片變得十分精彩。

Facebook Comments