登陸 Switch 平台!Atari 集資開發新一集「模擬樂園」

近年興投資虛擬貨幣:Bitcoin、以太幣,乜 Coin 乜 幣,但你又有否想過如果有機會投資開發一隻遊戲,你又有冇興趣?

“RollerCoaster Tycoon”(模擬樂園)遊戲第一集於 1999 年由 Hasbro Interactive 出版,其後再由 Atari 推出 2、3、4 集,一直獲受不少好評。Atari 近期有計劃出版 Switch 版的模擬樂園,更於日前發起網上集資。

Atari 不是以 Kickstarter 等平台「眾籌」,而是用一個名叫 StartEngine 的集資平台,參與集資只會賺錢或是蝕錢,而不會獲得遊戲。現階段公眾可以在 StartEngine 上登記成為投資者,投資額至少 250 美元(約 $1,955 港元),其後投資者可獲得按比例的 50% 利潤分享,最多可獲投資額的 120%。此後,投資者可以獲得按比例的 25% 利潤分享,直至遊戲推出後 18 個月。

Atari 今次的集資上限為 107 萬美元,至截稿時間為止,遊戲已經籌集了來自 50 名支持者的 26,005 美元。有興趣的朋友趕緊出錢入股,到時隻 Game 一推出可以同啲 Friend 講:「呢隻 Game 我有份投資架!~~~~」

Facebook Comments