新・日本的士登場!有啲似靈車⋯

日本的士除了出名車費貴,還是日本的一大特色交通工具。復古的全黑色車身,一向都為人熟悉。但長江後浪推新浪,新的日本的士即將登場。

日本的士一向給人的印象都是:貴、很貴、勁貴。但貴不是沒有原因,日本的士司機全部都會穿著整齊西裝,戴上白手套,有些也會戴帽,令乘客有一種成為貴賓的感覺,加上復古的車身設計,乘客上到車就似成為了一個紳士。

但日本車廠豐田日前發佈了全新的日本的士,取代沿用多年的 Crown Comfort、Crown Sedan。雖然部份設計,如水箱護罩、設於車頭兩側的倒後鏡都是取材自 Crown 系列 ,但車身變成掀背款。

左側採用大趟門,車廂地板離地只有 320mm,方便乘客上落車。車內駕駛座後方配置兩個USB插座,配合現在人人有手機的年代。「我唔怕黑,但我都係怕凍嘅」,唔駛怕,後座位置設有電熱座椅,唔怕凍親屁股。

新・日本的士發佈後,主流媒體紛紛報導,大家話新・日本的士似英國倫敦的士 Black Cab,但唔知係咪因為萬聖節臨近,小編反而覺得新的士方方正正的設計,加上司機的整齊西裝,望落其實有啲似短小版的外國的靈車,大家點睇?

Facebook Comments