未收到 Email/信用卡扣咗錢?搶訂 iPhone X 注意事項

今日 iPhone X 開始接受預訂,唔少人都㩒爆個 F5 / command + R 。有人成功,有人失敗,有人自己成功定失敗都唔知,以下有幾個事項提提各位今日努力搶完機的朋友。

信用卡扣咗錢,但冇確認電郵

根據經驗,就算信用卡被過了數,Apple 也有機會將你的訂單取消並將信用額退回。主要原因有兩個,第一當然是存貨不足,但系統錯誤,導致超賣。第二就是買家訂購過程的各種跡象令 Apple系統認定是炒家。

▲就算見到呢一個訂單編號,都唔代表你成功架!

寄貨地址打錯咗!/Cut 單防平安

首先你可以到 Apple Store 的「檢查訂單」Check 一 Check,如果貨品標記為「已提交訂單」的狀態,你就要等一等,因為被 Cut 的機會是有的。等到狀態變成「訂單處理中」,被 Cut 單的機會比較少,系統也會開放予你編輯你的送貨地址或取消訂單。

▲就算見到呢一個「已提交訂單」,都唔代表會提交成功⋯

信用卡唔夠 Credit 會點架?!

就算見到訂單編號,亦不代表成功訂購,如果 Apple 稍後發現你的信用卡唔夠信用額,未能扣數,你將會收到 Apple 的電郵:「我們無法獲得信用卡授權。因此,我們無法繼續處理你的訂單。」訂單亦會被取消。通常當你收到這電郵,想重新換過張信用卡要從頭來過,已經太遲⋯

請留俾有需要的人士

有人㩒到一部,有人㩒到兩部,有人用多個 Apple id /用 Bot(自動訂機程式)  㩒了好多好多部。但最令人惋惜的是,很多真心想買機自用的人一部都㩒唔到。所以 C6UP 最後奉勸各位,請將機留俾有需要人士,炒機也有風險,請三思。

 

Facebook Comments