原來人人都唔同!Facebook 條 Bar 究竟有幾多款?

Facebook 嘅創新工程實在係無法無天,除了平時用 Beta 版本測試新功能,原來仲有個神秘方法!

如果你借朋友部電話碌一碌個 Facebook,你可能會發現佢個 App 界面底部的導航欄同你的不一樣,甚至是好大分別。原來 Facebook 正在不同的用戶端測試超過 70 款導航欄。

Google 的產品總監 Luke Wroblewski 於 Twitter 集合網友提供的數據,整合出一個 Google Doc,集合目前所有已發現的導航欄設計。截至這一刻,已經發現有多達 72 款設計。

當中的分別包括圖案的大小/顏色,有些是簡單線條設計,有些則是實心設計,有些人的導航欄更有文字描述。導航欄的按鈕數量亦各有分別,最多有 6 個,最少竟然只有 3 個。以下是筆者使用中的導航欄樣貌:

▲我有火箭!你有冇?

Facebook Comments