橙色變粉紅色!foodpanda 更新兼轉風格

UberEATS、Deliveroo 和 foodpanda 三大外賣平台都進駐香港一段時間,當中服務香港最長時間的 foodpanda 未知是否怕大家睇厭,玩一玩新意思,將整個品牌重新 Branding,連 Logo 都轉埋,大家睇唔睇得慣?

foodpanda 自 2014 年登陸香港,中間經過 Deliveroo 及 UberEat 加入戰線,至今已經 3,4 年,當中服務香港最長時間的 foodpanda 未知是否怕大家睇厭,玩一玩新意思,將整個品牌重新 Branding,將代表顏色由橙色改為粉紅色,Logo 上的吉祥物熊貓設計亦改為更簡約的單色處理。全線車隊的制服、保溫袋等等全部都更新了。

Rebranding 要改變的當然不只顏色與 Logo,應用程式的界面亦有所更新。新增了 Delieveroo 及 UberEat 都有的即時跟蹤功能,可以在地圖上看見送餐員的位置。餐牌中加入了食物的相片,令用家可以「眼睛食先」,不需要靠食物名稱估估下,可是暫時只有部份餐廳支援此功能,用家可能要俾多少少時間佢哋影相啦。

Facebook Comments