越碌越肚餓?Facebook 內直接叫外賣

相信不少人都試過懶洋洋,攤喺屋企碌下 Facebook,見到啲美食就即刻感到肚餓,但係又懶得出街。Facebook 的新功能就啱晒你。

Facebook 與 ChowNow, Delivery.com, DoorDash 等外送服務供應商合作,推出新功能,讓用家可以於 Facebook 中叫外賣,指定的食店包括 Jack in the Box、Papa Johns 等等。

不論是 Android、iOS 或是 Desktop 用家都能夠享用此服務,於 Explore 頁的 Order Food  部分會顯示出附近的餐廳,用家亦可以於食店的專頁中直接叫外賣。

Facebook 表示現在不少肚餓的用家都會使用 Facebook 來找尋餐廳,新功能令事情變得更簡單快捷。雖然功能暫時只限美國用家使用,但香港的朋友唔駛心急,因為 Facebook 不排除未來會將功能推行之其他地區。

Facebook Comments