史上第一部「Gaming Phone」?Razer 準備出手機!

2.png

Gaming laptop / PC 同週邊品牌 Razer 準備今年喺香港上市,預計市值達到 $30 – $50 億美元。獲得一大筆資金,Razer 諗住點用?可能係歷來第一部「Gaming Phone」!

彭博社透露 Razer 準備用新資金黎開發一部自家智能手機,特點就同佢地嘅筆電一樣:專為 gamers 機迷而設。其實 Razer 上年已經收購左手機公司 Nextbit,明顯對呢方面好有興趣。一開始 Razer 話會獨立營運 Nextbit,但之後就冇再透露任何動向。

2.jpg

不過究竟手機可以點樣針對 gaming?因為性能 (例如 CPU / GPU) 最多應該都只係同其他旗艦機平起平坐,仲可以用咩位迎合手遊玩家?不過就算係都冇咁快有答案,因為 Razer 大約 10 月先上市,所以預計部手機起碼都要到 2018 年先有可能成事。

source Bloomberg

Facebook Comments