機迷夢想!一個 mon 同時玩 PS4 / Switch / PC / Xbox [多圖]

1.png

想一間屋同時玩 PS4、Switch、PC、Xbox 可以點做?除左有齊 4 部機,最基本就係要有 4 個螢幕了吧?不過依家終於可以一個 mon 玩齊哂!Phillips 最近出左個 40 吋 4K 彎曲螢幕,有 4 個畫面插位:2 x HDMI、1 x DisplayPort、1 x VGA。雖然好多螢幕或電視都有多個插位,但呢個 mon 的特別之處係有 “MultiView” 功能,可以同時顯示來自 4 個插位的畫面。

首先兩部主機用 HDMI 插,另一部用 HDMI 轉換 VGA 線插,最後電腦用 DisplayPort 插。然後就可以一個畫面同時喺 PC 玩新出的 Prey;PS4 玩 Wonder Boy;Switch 玩 Mario Kart;Xbox 玩 Naruto Ultimate Ninja Storm 4。

因為螢幕本身解像度有 3840 x 2160,所以就算分成 4 份每份都有足 1080p,而且完全冇 lag。螢幕後面仲有個掣可以方便切換其他模式,例如兩個畫面並排顯示,甚至畫中畫。

當然正常人應該好難同時玩 4 部機,比較正常嘅用法係可以方便隨時切換畫面,或者同時睇住電腦畫面一路打主機。甚至可以自製分割畫面雙打?!不過咁樣嘅 mon 當然唔平…足足要 $999 美元。

唔想錯過更多最新內容,Like C6UP Facebook 專頁啦!

Facebook Comments