極秘真實主機:「任天堂 PlayStation」起死回生, 開機試玩![有片]

1.png

90 年代初 Sony 未出第一代 PlayStation 之前,其實原本係同任天堂合作,準備出一部 “Nintendo PlayStation”。不過最後當年未成事,結果 Sony 自己出 PS。

但其實呢部極秘主機當年已經生產左實機,其中一部更加喺 2015 年流出。可惜已經壞壞地,機能唔完整。多得著名改機達人 Ben Heckendorn 出手,呢部機終於回復當年真正機能!

簡單黎講,“Nintendo PlayStation” 可以話係以 SNES (超任) 為基礎再加 CD-ROM 光碟機系統,咁就可以玩新一代 CD 遊戲。Heckendorn 更換一系列壞零件後,除左可以直讀超任遊戲卡 (插頂),就連音樂、遊戲 CD-ROM 都讀到。

當年已經有唔少專為 “Nintendo PlayStation” 研發的遊戲,可惜從未有一隻公開流出。好消息係自從呢部機的規格流出後,有高手已經開始自製呢部機的遊戲,而修復後亦成功運行。如果之後有當年研發中的遊戲流出,就可以用呢部機玩到!

唔想錯過更多最新內容,Like C6UP Facebook 專頁啦!

Facebook Comments