PS4 全年銷量公開: 打破歷年紀錄, 超越 PS2!

1.jpg

Sony 岩岩發表最新業績,其中遊戲業務已經明顯成為 Sony 最重要的部分。收入達到 $147 億美元,利潤有 $12 億美元。過去一年銷量增加 6.3%,利潤大增 52.9%。

重點當然係 PS4:一年賣出足足 2,000 萬部,是推出至今最暢銷的一年,累積已經售出 6,000 萬部。PS4 銷量增長速度已經超越 PS2,預計可以打破當年 PS2 推出 4 年後售出 7,100 萬部的紀錄。

2.jpg

不過 PS4 銷量可能已經見頂,因為 Sony 預測來年銷量會稍為跌至 1,800 萬部。換句話說,長遠黎講 PS4 總銷量就未必夠 PS2 多。PS2 推出 11 年後總銷量超過 1 億 5,000 萬部,PS4 究竟有冇辦法可以打破呢個壯舉?

唔想錯過更多最新內容,Like C6UP Facebook 專頁啦!

Facebook Comments