勁慳數據, 狂睇也不怕!Facebook Lite App 香港終於有

各位應該每日都有睇 FB 的習慣,基本上在手機運行 Facebook App 是最常用,不過大家應該和小編感受一樣, facebook App 經常「hang機」,而且佔據手機內儲和使用數據流量也極之大,特別各位 Android 友感受更深。所以 facebook 方面一早已經推出解決方案,新增瘦身版本Facebook Lite App,2015年在外國上架,終於到香港有得下載。

facebook lite

 

Facebook Lite App 需要使用的檔案只需1.33mb,比起原先 App 的容量減磅達9成。減磅這麼多,以為抺去不少功能?

其實功能也十分接近完整版,通知提示、回覆功能都齊全,原因是經過App直接讀取facebook網頁版,而當你拉到相片的位置該相片才會顯示,減少圖片檔案預先載入,從而提升速度和減少數據用量。

facebook lite_02

不過對於用慣多功能原生 facebook App 的朋友,可能會不習慣介面設計。而且 Facebook Lite 沒有iOS版。但對於不是無限數據 plan 的 android 用家,可是睇 facebook 另類選擇。
Facebook Lite App 下載按此

唔想錯過更多最新內容,Like C6UP Facebook 專頁啦!

Facebook Comments