集 50 部經典遊戲機於一身: 迷你「糖盒手提機」![有片]

1.jpg

好多人買薄荷糖都會揀金屬盒包裝,貪個盒夠靚夠堅硬。食完之後可以留住包裝盒,用來放其他小物品。有人就想到另一個用途,令這個小盒子更有用:改裝成手提遊戲機!

YouTuber Sudomod 的最新製作 “mintyPi 2.0″,是一部完整融入糖盒的迷你手提機。靠一部 Raspberry Pi Zero W 微型電腦推動,再結合內置彩色小螢幕和操控手掣按鈕。

3.jpg

這個已經是他的第 2 代設計,質素大大提升。例如設計完整得多,「山寨 feel」比第一代大減。加入 3D 打印的螢幕開關設計,可以固定螢幕位置。螢幕尺寸更大、聲音更好,更加入 Wi-Fi 功能可以無線更新系統和遊戲。

為何可以一機集齊超過 50 部遊戲機?當然是運行模擬器。RetroPie 模擬器支援歷代 Game Boy、NDS、紅白機、超任、PC Engine、N64、Dreamcast、WonderSwan、PlayStation、PSP 等等。如果你也有興趣想試試,Sudomod 預告之後會公開詳細製作方法。

唔想錯過更多最新內容,Like C6UP Facebook 專頁啦!

Facebook Comments