Facebook 上到停唔到? 新插件令上 FB 都好有建設性!

%e5%b4%96%e5%84%bf%e7%a4%be%e5%84%bf%e6%9c%bd%e5%9d%8f%e5%b0%a2%e5%9c%9f%e7%81%ab
Facebook 就像黑洞,唔知點解會無端端開 Facebook,又唔知點解會無端端睇 News Feed 睇左幾個鐘,然後整天的工作效率等於零。不過 Facebook 又有其他例如 Group 和 Messenger 等功能,又很難完全 Offline。為了拯救上癮的我們,一個名為 Todobook 的 Chrome 插件誕生了!不但可以讓你列出要完成的項目,更可以將 News Feed 封閉 5 分鐘,等你可以專心工作!

Todobook 插件會將用家原先的 News Feed 遮蔽,換上自己訂下的「To-do List」,做完一項就可以刪除,當所有項目完成的時候,就會「解鎖」5 分鐘。

當然,如果你仍抵擋不住 Facebook 的誘惑,Todobook 的底部還有「Quitter」選項,當你承認自己是個「逃兵」,你的 News Feed 就會出現!

Facebook Comments